Tulisijan käyttö

Tulisijan oikeaoppisella käytöllä varmistat mahdollisimman energiatehokkaan ja puhtaan palamisen. Eri tulisijojen ominaisuudet ja käyttötavat vaihtelevat, joten tutustu aina huolella oman tulisijasi käyttöohjeeseen.

Puun energia jos 25 % vettä tai 40 % vettä

Kuivempi puu, isompi lämpöarvo

Käytä polttoaineena vain kuivia puita. Ne palavat hyvin ja niistä saa parhaan lämpöhyödyn. Jos puut ovat kosteita, niiden palamislämpötila laskee, tulisijan hyötysuhde pienenee ja hiukkaspäästöt kasvavat. Märistä puista höyrystyvä kosteus voi myös tiivistyä savukanavien pintaan, mikä heikentää vetoa.

Kaaviossa kuvattuna puun energia jos 25 % vettä tai 40 % vettä.

Miten tehokkaasti muut puulajit lämmittävät koivuun verrattuna?

Eri puulajien lämpöarvot vaihtelevat

Kaavio kertoo, kuinka paljon enemmän puita tulee tilavuudessa mitattuna polttaa verrattuna koivuun, jotta niistä saataisiin sama energiamäärä.

Esimerkiksi leppää tulee polttaa noin 40 prosenttia enemmän kuin koivua.

Miten polttopuut kuivatetaan?

Polttopuut kuivatetaan varastoimalla tuoreet ja halkaistut puut ilmavaan ja sateelta suojattuun paikkaan. Eri puulajien kuivumisajat vaihtelevat. Keskimäärin polttopuu tarvitsee noin kahden vuoden kuivumisajan. Kuivan puun tunnistaa, kun halkoja yhteen lyötäessä kuuluu kirkas kalahdus.

Tuo polttopuut sisälle vähintään kaksi vuorokautta ennen käyttöä.

Tulisijan sytyttäminen ja lämmittäminen

Tarkista ennen sytytystä paloilman ja hormivedon riittävyys. Kylmän tulisijan vedon voi tarkistaa avaamalla takkaluukun raolleen ja sytyttämällä tulitikun. Jos liekki ei käänny tulipesään, hormissa ei ole riittävää vetoa. Irrota silloin nuohousluukku ja lämmitä hormia esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehtipaperia. (kuva liekin kääntymisestä)

Puut tarvitsevat palaakseen runsaasti ilmaa. Mikäli tulisijaan ei tule suoraan paloilmaa, varmista että huonetilaan tulee riittävästi korvausilmaa. Tarvittaessa voi avata vaikka ikkunan.

Käytä sytytyksessä halkaisijaltaan 3–5 cm (liesissä enintään 3 cm) puita. Asettele puut väljästi ja laita riittävästi sytykkeitä puiden väliin ja päälle. Oikea asettelu ja puumäärä selviävät tuotekohtaisista käyttöohjeista. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi revittyä ja rypistettyä sanomalehtipaperia tai kananmunakennoa.

Älä käytä sytyttämiseen sytytysnesteitä.

Huom! Puut tulee NunnaUuni-vuolukivitulisijoissa sytyttää aina alta.

Puiden sytyttäminen alta sopii parhaiten NunnaUunin kehittämään puunpolttomenetelmään, joka mahdollistaa nopean syttymisen ja lämpötilan nousun. Kultainen Tuli-menetelmän ansiosta puu kaasuuntuu ja palaa koko paloprosessin ajan korkeassa ja tasaisessa, 800–1200 asteen lämpötilassa. Korkea palamislämpötila parantaa sekä tulisijan energiatehokkuutta että vähentää haitallisia hiukkaspäästöjä.

Noudata tulisijakohtaisia käyttöohjeita

Puita lisätään, kun noin puolet edellisestä puumäärästä on palanut. Lisättäessä puut ovat suurempia, halkaisijaltaan 8–10 cm (liesissä 5–8 cm). Noudata tulisijakohtaisissa käyttöohjeissa ilmoitettua maksimipuumäärää ja -lämmitysaikaa.

Parhaiten varmistut tulisijallesi ohjeistetusta oikeasta puumäärästä punnitsemalla puut ensimmäisillä käyttökerroilla.

Huolehdi, että veto on sopiva koko lämmityksen ajan. Tuotteesi käyttöohjeessa on kerrottu oikeat paloilmasäädöt, joita tulee noudattaa parhaan palamistuloksen saavuttamiseksi. Liian pieni veto ja vähäinen paloilma aiheuttaa savukanaviin ja hormeihin nokea ja karstaa. Karsta heikentää lämmönvarauskykyä ja on myös paloturvallisuusriski. Veto on sopiva, kun puut palavat tasaisesti kohisten kirkkaalla liekillä.

Pidä takkaluukku kiinni lämmityksen aikana. Älä jätä puita palamaan ilman valvontaa.

Hiillosvaihe alkaa, kun puolet viimeisen lisäyksen puista on palanut. Kultaisen Tulen arinan avaaminen hiillosvaiheen ajaksi lisää hiilloksen läpi virtaavaa ilmaa ja nopeuttaa palamista. Hiilloksen nopea palaminen on lämmityksen kannalta tehokkainta.

Hiilloksen palamisessa syntyy vielä vaarallista häkää. Sulje hormipelti vasta kun hiilet ovat palaneet loppuun eivätkä enää hehku.

Nainen nauttii tulen lämmöstä olohuoneessa

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen