Kultainen Tuli

NunnaUunin tuotteilla polttopuu palaa puhtaasti ja tehokkaasti, säästäen paitsi ilmastoa myös puuta.

Kultainen Tuli polttaa puut puhtaasti

Ilman sen suurempaa asiantuntemusta, puhtaan ja energiatehokkaan palamisen voi havaita vilkaisemalla talon katolle savupiipun suuntaan. Epäpuhtaasti palaessa piippu tupruttaa tummaa ja tuoksahtavaa savua, joka on peräisin kehnosti palaneesta polttopuusta. NunnaUunin Kultaisen Tulen menetelmällä taivaalle leijailee sen sijaan vaaleaa utua. Savu ei siis häiritse naapureita tiheästikään asutulla alueella Voitto ”Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi” -innovaatiokilpailussa on hyvä osoitus ympäristöystävällisestä tuotevalikoimastamme.

Kultainen Tuli – Mistä on kyse?

Palamisessa puu kuumenee ja kaasuuntuu vapauttaen roihuavia hiilivetyjä. Jotta polttopuu saadaan palamaan täydellisesti, tärkeintä on kaasuuntuminen. Vasta sen jälkeen huolehditaan riittävästä paloilmasta. Kultaisen Tulen kaasutuspalomenetelmä ja tarkka ilmanohjaus saavat puun palamaan NunnaUunissa korkeassa, jopa 1200 asteen lämpötilassa. Näin saavutetaan tulisijan energiatehokkuus sekä minimoidaan haitalliset nokihiukkaset ja PAH-yhdisteet.

Näin se toimii

  1. Paloilma ohjataan Kultaisen Tulen arinan alle huonetilasta tai suoraan ulkoa, jolloin se esikuumenee.
  2. Vain pieni osa paloilmasta johdetaan arinan rei’istä ensiöilmaksi hiilloksen alle, ylläpitämään puiden tasaista kaasutuspaloa.
  3. Suurin osa Kultaisen Tulen esikuumenneesta paloilmasta on toisioilmaa, joka ohjataan arinan reunoilta palavan puun ympärille ja päälle. Näin tasaisesti vapautuneet kaasut palavat mahdollisimman korkeassa, jopa 1200 °C lämpötilassa.
NunnaUunin Kultaisen Tulen menetelmässä puut sytytetään alta. Näin palaminen alkaa nopeasti ja puu palaa alusta lähtien suurella teholla – puhtaasti.
Kultaisen tulen toimintaperiaate

Pois rakoarinan ongelmista

Suomessa on 2,2 miljoonaa tulisijaa, joista suurimmassa osassa on perinteinen rakoarina. Näissä paloilma johdetaan ainoastaan puiden alle. Perinteisessä ratkaisussa kaasut palavat jo puiden joukossa, mikä lisää puiden kuumenemista ja aiheuttaa ylikaasuuntumista. Rakoarinassa paloilma ei enää riitä polttamaan kaikkia vapautuvia kaasuja. Tällöin palamatta jää suuri määrä hiilivetyjä ja nokea. Tämä on helppo havaita savupiipun päästä mustana savutupruna.
Vippaskonsteja tulipesän sytyttämiseenkin rakoarinalla on monia, mutta ylikaasuuntumista nämä eivät poista. Lisäksi savukanavat ja -piippu nokeentuvat herkemmin, koska liekki ei roihahda heti sytyttäessä. Kultaisen Tulen hallittu – ja tehokas – puiden palaminen sen sijaan takaa lähes päästöttömän palamisen. Savupiipusta leijuva vaalea utu on merkki puhtaasti polttavasta tulisijasta. Lisäksi NunnaUunin tulisija on Kultaisen Tulen ansiosta nopea sytyttää. Yksi tikku usein riittää!

Kultainen Tuli polttaa savukaasuista hiukkaset ja haitalliset kaasut

Kaavio: Kultainen Tuli polttaa savukaasuista hiukkaset ja haitalliset kaasut Savukaasun hiukkaspitoisuus (red. O2=13 %)** Mittaustulokset: Tampereen teknillinen korkeakoulu, Materiaaliopin laitos. ** red. O2=13 % = hapen määrä savukaasuissa on 13 %. Redusoidut mittaustulokset ovat vertailukelpoisia.
PAH-yhdiste Rakoarina Kultaisen Tulen arina
Acepyrene 438 µg/m3
Anthracene 427 µg/m3
Benz(a)anthracene* 476 µg/m3
Benz(ghijfluoranthene* 475 µg/m3
Benz(k)fluoranthene* 506 µg/m3
Benz(a)pyrene* 481 µg/m3
Benz(a)pyrene 446 µg/m3
Chrycene 616 µg/m3
Fluoranthene* 482 µg/m3 31 µg/m3
Phenanthrene 470 µg/m3 31 µgim3
2-phenylnaphtalene 461 µg/m3
Pyrene 488 µg/m3 30 µg/m3
Indene 499 µg/m3
Naphtalene 470 µg/m3
*karsinogeeni – alle määritysrajan

NunnaUuni – Lämpönautintoa jokaiseen kotiin

Varaava takka kodin tai mökin lämmitys­ratkaisuna

Varaava takka kodin tai mökin lämmitys­ratkaisuna

Uusiutuvan puun käyttö kodin lämmittämiseen on tehokasta NunnaUunin takalla. Ainutlaatuinen täysvuolukivitakka antaa pehmeää lämpöä yhdellä lyhyellä lämmityksellä yli vuorokauden ajan.

Lämmitysratkaisuksi

Polta puhtaasti – Lähes päästötöntä puun palamista

Polta puhtaasti – Lähes päästötöntä puun palamista

NunnaUunin tulisijoissa puu palaa puhtaasti. Lämmität kotisi pienellä puumäärällä, ympäristöä kuormittamatta. Kultaisen Tulen kaasutuspalomenetelmä vähensi hiukkaspäästöt kymmenesosaan.

Säästä luontoa

Nauti leivinuunin lämmöstä ja ruoanlaitosta

Nauti leivinuunin lämmöstä ja ruoanlaitosta

Helpota arkeasi, lämmitä ja valmista herkullista ruokaa samaan aikaan. NunnaUunilla nautit kaikilla aisteilla: valmistuvan ruoan tai leivonnaisten tuoksusta, tulen lämmöstä ja liekkien leikistä.

Ruoanlaittoon

Sisustuksessa lämmönlähde ja tunnelmanluoja

Sisustuksessa lämmönlähde ja tunnelmanluoja

Tulisija, takka tai leivinuuni on katseenvangitsija, tunnelmaluoja, lämmönlähde ja kodin keskipiste. Tutustu NunnaUuniin sisustusratkaisuna!

Sisustukseen

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen