Varaavan takan oikeaoppisella käytöllä varmistat mahdollisimman energiatehokkaan ja puhtaan palamisen. Vähäpäästöinen palaminen edellyttää takan ominaisuuksien lisäksi myös kuivan puun käytön polttoaineena. Eri takkojen ominaisuudet ja käyttötavat vaihtelevat, joten tutustu aina huolella oman takkasi käyttöohjeeseen.
Tarkista ennen sytytystä paloilman ja hormivedon riittävyys. Kylmän tulisijan vedon voi tarkistaa avaamalla takkaluukun raolleen ja sytyttämällä tulitikun. Jos liekki ei käänny tulipesään, hormissa ei ole riittävää vetoa. Irrota silloin nuohousluukku ja lämmitä hormia esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai polttamalla sanomalehtipaperia.
Puut tarvitsevat palaakseen runsaasti ilmaa. Mikäli tulisijaan ei tule suoraan paloilmaa, varmista että huonetilaan tulee riittävästi korvausilmaa. Tarvittaessa voi avata vaikka ikkunan.
Käytä sytytyksessä halkaisijaltaan 3–5 cm (liesissä enintään 3 cm) puita. Asettele puut väljästi ja laita riittävästi sytykkeitä puiden väliin ja päälle. Oikea asettelu ja puumäärä selviävät tuotekohtaisista käyttöohjeista. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi revittyä ja rypistettyä sanomalehtipaperia tai kananmunakennoa.
Älä käytä sytyttämiseen sytytysnesteitä.
Huom! Puut tulee NunnaUuni-vuolukivitulisijoissa sytyttää aina alta.
Puiden sytyttäminen alta sopii parhaiten NunnaUunin kehittämään puunpolttomenetelmään, joka mahdollistaa nopean syttymisen ja lämpötilan nousun. Kultainen Tuli-menetelmän ansiosta puu kaasuuntuu ja palaa koko paloprosessin ajan korkeassa ja tasaisessa, 800–1200 asteen lämpötilassa. Korkea palamislämpötila parantaa sekä takan energiatehokkuutta että vähentää haitallisia hiukkaspäästöjä.
Puita lisätään, kun noin puolet edellisestä puumäärästä on palanut. Lisättäessä puut ovat suurempia, halkaisijaltaan 8–10 cm (liesissä 5–8 cm). Noudata tulisijakohtaisissa käyttöohjeissa ilmoitettua maksimipuumäärää ja -lämmitysaikaa.
Parhaiten varmistut tulisijallesi ohjeistetusta oikeasta puumäärästä punnitsemalla puut ensimmäisillä käyttökerroilla.
Huolehdi, että veto on sopiva koko lämmityksen ajan. Takkasi käyttöohjeessa on kerrottu oikeat paloilmasäädöt, joita tulee noudattaa parhaan palamistuloksen saavuttamiseksi. Liian pieni veto ja vähäinen paloilma aiheuttaa savukanaviin ja hormeihin nokea ja karstaa. Karsta heikentää lämmönvarauskykyä ja on myös paloturvallisuusriski. Veto on sopiva, kun puut palavat tasaisesti kohisten kirkkaalla liekillä.
Pidä takkaluukku kiinni lämmityksen aikana. Älä jätä puita palamaan ilman valvontaa.
Hiillosvaihe alkaa, kun puolet viimeisen lisäyksen puista on palanut. Kultaisen Tulen arinan avaaminen hiillosvaiheen ajaksi lisää hiilloksen läpi virtaavaa ilmaa ja nopeuttaa palamista. Hiilloksen nopea palaminen on lämmityksen kannalta tehokkainta.
Hiilloksen palamisessa syntyy vielä vaarallista häkää. Sulje hormipelti vasta kun hiilet ovat palaneet loppuun eivätkä enää hehku.
Huom! Noudata lämmittämisessä tulisijakohtaisia käyttöohjeita.
Käytä polttoaineena vain kuivia puita. Ne palavat hyvin ja niistä saa parhaan lämpöhyödyn. Tuoreen puun kosteusprosentti on noin 45-55%. Takassa käytettävän polttopuun sopivin kosteus on 15-20%. Mikäli poltettavat puut ovat kosteita, palamislämpötila laskee, tulisijan hyötysuhde pienenee ja syntyy päästöjä sekä hormin veto heikkenee. Kosteat savukaasut huonolla vedolla aiheuttavat myös tulisijan ja hormin kanavien pikeentymistä, mikä lisää hormipalon riskiä.
Polttopuut kuivatetaan varastoimalla tuoreet ja halkaistut puut ilmavaan ja sateelta suojattuun paikkaan. Eri puulajien kuivumisajat vaihtelevat. Keskimäärin polttopuu tarvitsee noin kahden vuoden kuivumisajan. Kuivan puun tunnistaa, kun halkoja yhteen lyötäessä kuuluu kirkas kalahdus.
Tuo polttopuut sisälle vähintään kaksi vuorokautta ennen käyttöä.
Eri puulajeilla on erilaiset ominaisuudet, joten niiden lämpöarvotkin ovat erilaisia. Koivu on esimerkiksi tiheää puuta, joten sen lämpöarvo tilavuutta kohti on suurempi kuin huokoisemmilla puulajeilla.