Meidän tulisijamme syntytarina

Vieraskynäartikkeli // Milla Alftan

Meille oli alusta asti selvää, että tulevaa taloa tulisi komistamaan näyttävä lämmönlähde, eli varaava tulisija.

Kauniilla metsänsiimeksessä sijaitsevalla järvenrantatontilla on ollut kova tohina käynnissä jo kahden vuoden ajan. Rakennusprojekti sai alkunsa syksyn sateisena ja harmaana lauantaiaamuna vuonna 2019. Olin tasan viikkoa aiemmin paljastanut mieheni 50-vuotisjuhlissa Power Point-esityksellä yllätyksen, jota olin järjestänyt jo pidemmän aikaa. Me alkaisimme rakentamaan unelmiemme kakkoskotia! Alustava sopimus oli jo tehty Kontion kanssa vapaa-ajan talon rakentamisesta ja kaikki järjestetty (tonttia lukuunottamatta) rakentamista varten. Projektin starttaaminen tuli miehelleni täydellisenä yllätyksenä ja nyt pääsimme intoa puhkuen viemään tätä yhteistä unelmaa yhdessä tuumin eteenpäin!

Heti juhlista seuraavalla viikolla alkoi sitten kiivas tonttien etsintä ja olimme todella molemmat intoa täynnä! Meidän omaksikin yllätykseksemme löysimme unelmiemme tontin jo tasan viikko yllätyksen paljastuksen hetkestä. Vai pitäisikö sanoa, että tontti löysi meidät! Se oli nimittäin molemminpuolista rakkautta ensisilmäyksellä ja jo samana iltana olimme tehneet suulliset kaupat tontista! Siitä alkoi meidän rakentamisemme tarina, joka on siivittänyt elämäämme jo kahden vuoden ajan. Unelma on muuttunut vähitellen ja vaihe vaiheelta todeksi. Nyt kerronkin teille yksityiskohtaisemman tarinan unelmiemme talon varsinaisen sydämen, eli taloa läsnäolollaan ja tulellaan lämmittävän tulisijan synnystä.

Haaveissa oli näyttävä takka, jossa yhdistyy perinteisyys moderniin nykyaikaan. Puhtaasti palava NunnaUunin takka täydentää talon sisustusta, toimii talon lämmönlähteenä ja ruoanlaittopisteenä.

Meille oli alusta asti selvää, että tulevaa taloa tulisi komistamaan näyttävä lämmönlähde, eli varaava tulisija. Erityisesti meitä kutkutti sellainen ajatus, että palaisimme ikään kuin tulisijojen alkulähteille. Ajatustasolla siirryimme mielemme syövereissä sellaiseen aikaan, kun tulisijojen tehtävänä oli toimia sekä talon lämmittäjinä, että myös ruoanlaittopisteinä. Etsinnässä oli siis tulisija, joka sekä varaisi että luovuttaisi lämpöä ja jonka yhteydessä olisi myös haudutusuuni ruoanlaittoa varten. Ja ei kun etsintöihin!

Visioni oli tuoda nämä alkukantaiset elementit moderniin nykyaikaan ja yhdistää ne ajattomaan ja tyylikkääseen designiin ja sisustukseen. Sisustussuunnittelijan ominaisuudessa toki vaatimustasokin on luonnostaan korkea ja etsinnässä oli myös loppuelämäämme palveleva tulisija.  Aloin sitten kypsyttelemään mielessäni ajatusta yhteistyöstä tahon kanssa, jolla olisi mahdollisimman pitkä kokemus perinteisistä tulisijoista. Ajattelin, että voisimme lyödä viisaat päämme yhteen ja kehitellä tulisijamarkkinoille jotain uutta ja mielenkiintoista, tuoden perinteiset elementit nykyaikaan! 

Lähdin kartoittamaan markkinoilla olevia kotimaisia tulisijojen valmistajia ja siinä salapoliisityötä tehdessäni minulle tuli vahva tunne, että perinteisiä ja upeita tulisijoja valmistavalta NunnaUunilta voisi löytyä oikeanlainen ratkaisu, joka täyttäisi haaveemme. Olihan heidän syntysijoillaan Nunnanlahdessa valmistettu tulisijoja jo uskomattomat yli 100 vuotta. Sillä historialla osaaminen on todella perustavaa laatua olevalla tasolla. Niinpä lähdin tiedustelemaan, josko heillä olisi kiinnostusta kuulla lisää ajatuksistani ja innostusta lähteä tekemään laajempaakin yhteistyötä. Sieltä näytettiin heti alustavaa vihreätä valoa ja siitä meidän yhteistyömme sitten lähti rullaamaan vauhdilla eteenpäin!

Luova ideariihi yhteistyön puitteissa alkoi ja hahmottelin meidän tulevan talon suunnitelmiin mitoituksiltaan juuri sopivan kokoisen tulisijan, joka tulisi seisomaan ylväänä koko talon aitiopaikalla. Iso takkaluukku sijoittuisi kohti ruokailutilaa ja olohuonetta, jolloin lempeän tulen kauniina palava liekki loisi tunnelmaa sinne missä oleskellaan. Tulisijan sivussa sijaitseva tilava haudutusuuni puolestaan sijoittuisi käytännöllisesti keittiön viereen, jolloin se palvelisi täydellisesti ruoan laittoa. (Ja totisesti se on palvellutkin!)

Tavoitteena oli luoda mahdollisimman selkeä, helppohoitoinen ja saumaton pinta, joten päädyin valitsemaan pintamateriaaliksi keraamisen suurlaatan, jonka pinta muistutti persoonallisen kaunista kangasta.

Seuraavaksi tulisijan pintaan piti löytää täydellinen keraaminen laatta, joka olisi ikään kuin kaunis juhlavaate täydellisesti itseensä lämpöä varaavan vuolukiven päälle. Yhteistyökumppaniksi meille valikoitui ihana suomalainen perheyritys ABL-Laatat, joiden upeasta laattavalikoimasta pääsin ammentamaan sopivaa vaihtoehtoa meidän omaan tulisijaamme.

Tavoitteena oli luoda mahdollisimman selkeä, helppohoitoinen ja saumaton pinta, joten päädyin valitsemaan pintamateriaaliksi keraamisen suurlaatan, jonka pinta muistutti persoonallisen kaunista kangasta. Kyseinen laatta sopi täydellisesti meidän omaan sisustukseemme, mutta lisää vaihtoehtoja on luvassa laajempia markkinoita ajatellen.

Taloa rakennettaessa tulisijaa varten tuli mitoittaa perustukset, koska täyttä vuolukiveä oleva tulisija tulisi painamaan valtavasti. Siksi tulisijan mitoitus tuli olla tiedossa jo siinä vaiheessa, kun talon sisustusratkaisut olivat vielä suunnittelupöydällä. Talon rakennusprosessissa on paljon huomioitavia asioita ja tämä oli yksi niistä tärkeimmistä, jotta pystyimme toteuttamaan toiveemme unelmiemme tulisijan suhteen.

Kun perusasiat olivat ratkaistu, tilaus lähti eteenpäin NunnaUunin tehtaalle. Siellä tulisijan uumeniin valikoituivat parhaimmat mahdolliset vuolukivet, jotka varaisivat lämmön itseensä, vapauttaen sen vähitellen huoneilmaan.

Kun tulisija oli tilattu, kiivas rakentaminen tontilla jatkui. Maansiirtokoneet siirtelivät tontilla valtavia maan uumenista löytyneitä kiviä ja uutta maa-ainesta tuotiin vanhan tilalle kuormalavoittain. Perustukset valettiin jykevinä tontin parhaalle paikalle ja talo lähti nousemaan ylväänä niiden päälle.

Vihdoin sitten koitti se päivä, kun talo oli valmiina vastaanottamaan sinne varta vasten suunnitellun tulisijan. Tämä oli siinäkin mielessä mullistava hetki, että se tarkoittaisi samalla sitä, että saisimme tulisijan avulla lämpöä taloon. Toistaiseksi lattiavalussa oleva lattialämmitys pidettiin vain minimaalisella lämmöllä. Siihen aikaan elettiin lokakuuta ja tuo ytimiin menevä tunnelmallinen lämpö herättäisi talon ikään kuin henkiin. Se oli myös ihka ensimmäinen sisustuksellinen elementti, joka taloon asennettiin. Mitään pintamateriaaleja ei oltu vielä siinä vaiheessa rakentamista asennettu, joten tämä tuntui jo hyvin konkreettiselta asialta, joka veisi meitä kohti kodikasta lopputulosta. Koko prosessi tilauksesta valmiiseen asennukseen sujui NunnaUunin kanssa täydellisen mutkattomasti.

Jotta tulisijaan voitiin laittaa tulet, oli luonnollisesti ensin asennettava hormi ja savupiippu. Suosimme siinäkin kotimaisuutta ja ekologisuutta, joten päädyimme valitsemaan suomalaisen Härmä Airin tyylikkään ja esilämmittävän AIR IN-tuloilmapiipun.

Ensimmäiset takkatulet sytytettiin, kun tulisija oli vielä vuolukivipintaisena. Mammutti-vuolukivi on tutkitusti ainutlaatuista tulisijamateriaalia, joka kestää kovaa kuumuutta ja johtaa hyvin lämpöä. Talven ja kevään tulisijan lämmöstä nautittiin luonnonkivipintaisena ennen kuin se puettiin juhla-asuunsa.

Kun vuolukivipintainen tulisija ja piippu oli asennettu paikoilleen, oli meillä jo liikutuksen kyyneleet silmissämme. Tuntui niin ihanalta, että olimme ottaneet nyt ensimmäisen ison askeleen kohti valmiimpaa sisustusta. Skoolasimme onnellisina ensimmäisille takkatulille ja upean kodikas ja lämpöinen tunnelma laskeutui taloon!

Tässä kohtaa haudutusuunin olemassaolo nousikin arvoon arvaamattomaan. Tietysti tulisimme käyttämään sitä tulevaisuudessakin paljon, mutta rakennustyömaan ollessa tässä vaiheessa, en olisi voinut kuvitella mitään ihanampaa, kuin sen, että ruoka valmistuu kuin itsestään takkatulen loimutessa. Haudutusuunihan lämpiää siinä samalla kun tulisijassa palaa tuli. Meillä ei ollut tässä vaiheessa ulkogrillin ohella muita kunnollisia ruoanlaitto fasiliteetteja, eikä lokakuun hyinen ilma houkutellut enää uloskaan kokkailemaan. Niinpä asettelimme innoissamme vuokaan janssoninkiusauksen ainekset, laitoimme sen haudutusuuniin ja siirryimme rantasaunaan saunomaan. Tullessamme takaisin talolle, meitä odotti lämmin ja tuoksuva ruoka valmiina uunissa. Se jos mikä oli luksusta! Tämä hetki on jäänyt ikuisesti mieleen yhtenä rakennusprojektin tähtihetkistä.

NunnaUunin takoissa Kultaisen Tulen arina on täyttänyt vuonna 2022 voimaan tulevat EcoDesign-päästörajat jo 2000-luvun ajan. Puhdas palaminen ei säästä vain ilmastoa, se säästää myös polttopuuta.

Ensimmäisen talven ja kevään käytimme tulisijaa vuolukivipintaisena, mutta sisustuksen pintamateriaaliasennusten myötä, koitti loppukesästä hetki, kun tulisija tultaisiin pukemaan juhlavaatteisiinsa. Silloin kauniit suurlaatat asennettiin tulisijan pintaan ja se istui visuaalisesti sisustukseen täydellisesti!

Valmis tulisija on kuin taideteos. Me olemme enemmän kuin tyytyväisiä valmiiseen lopputulokseen. Samassa paketissa on mahtavat lämpöä luovat ominaisuudet, Kultaisen Tulen arinalla puhtaasti palava tuli, sekä silmiä hivelevä visuaalisuus! 

NunnaUuni-asiantuntijamme auttaa mielellään sopivimman takan valinnassa. Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä »

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen