Tulipesään vain valikoitua Mammutti-vuolukivilajia

Vuolukivi on monelle tuttu aito luonnonmateriaali. Vähemmän tunnettu tosiasia on, että sitä on monia eri lajeja, joiden koostumus ja rakenne eroavat suuresti. Yhteistä kaikille on vain korkea talkkipitoisuus, joka tekee niistä pehmeän luonnonkiven. NunnaUuni-tulisijoissa käytettävä ainutlaatuinen Mammutti-vuolukivilaji on peräisin omasta kaivoksesta, joka sijaitsee Nunnanlahden vihreäkivivyöhykkeellä. Kaivoksen vuolukivilaji luokitellaan karbonaattivuolukiveksi.

Nunnanlahden vihreäkivivyöhykkeellä sijaitsee NunnaUunin käytössä oleva kaivos, jonka vuolukivi on hyvin suuntautunutta karbonaattivuolukivilajia.
Vihreäkivivyöhykkeellä vaaleana näkyvät vuolukivimassiivit, joista punaisella merkitty alue on NunnaUunin käytössä. Sen vuolukivi on hyvin suuntautunutta karbonaattivuolukivilajia.

Mammutti-vuolukiven sisältämä karbonaatti on magnesiittia, joka osaltaan tekee siitä ainutlaatuista tulisijamateriaalia.

Mammutti-vuolukiven karbonaatti on magnesiittia, joka sisältää magnesiumia ja vähän rautaa.
Mammutti-vuolukiven karbonaatti on magnesiittia, joka sisältää magnesiumia ja vähän rautaa.

Mammutti-vuolukiven sisältämä rautapitoinen magnesiitti reagoi korkeissa lämpötiloissa tavalla, joka tekee tulipesäkivestä yhä kestävämmän käytön myötä. Tulipesän pinnan kuumentuessa yli 520ºC magnesiitti muuttuu periklaasiksi, joka erottuu punaruskeana pintakerroksena.

NunnaUunin tulipesäkiven pinta lujittuu entisestään käytössä.
Käytössä kuumuus on lujittanut tulipesäkiven pinnan ja muuttanut sen punaruskeaksi. Tulipesän pinnan kuumentuessa yli 520ºC magnesiitti muuttuu periklaasiksi.

Vuolukivilajien lämpökäyttäytymiseen vaikuttaa mineraalikoostumuksen lisäksi sen sisäinen mikrorakenne. NunnaUunin Mammutti-vuolukivilajin magnesiitti on pääosin hienorakeista ja talkki on voimakkaasti suuntautunut kovassa paineessa yhdessä magnesiittirakeiden kanssa. Tämän rakenteen ansiosta kova periklaasikerros pysyy pinnassa rikkoutumattomana ja näin lämpötila tulipesässä voidaan nostaa erittäin kuumaksi. NunnaUunin täysvuolukivitulipesään valikoidaan hienorakeista Mammutti-vuolukivilajia, eikä siinä tällöin tarvita eristäviä suojalevyjä tai valettuja rakenteita.

NunnaUunin suuntautunut magnesiittivuolukivilaji on nimetty Mammutti-vuolukiveksi.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Lähteenä käytetty: Huhta, Anne (2019) Vuolukivien monimuotoisuus: luokittelu ja lämpökäyttäytyminen. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Haettu: 22.3.2019.

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen