Vuolukivestä vuolukivilajeihin

Yleisesti vuolukiviksi kutsutaan luonnonkiviä, jotka ovat helposti vuoltavia suurehkon talkkipitoisuuden ansiosta. Vuolukiven soveltuvuus tulisijakäyttöön perustuu talkin lisäksi muihin mineraaleihin ja kiven rakenteeseen.

Vuolukivilajeille on luotu yksiselitteinen ja tarkka mineraalikoostumukseen perustuva luokittelu- ja nimeämiskäytäntö.

Vuolukivi sisältää talkkia 35-75%.
Kun kivessä talkkia on 35-75 %, sitä kutsutaan vuolukiveksi.

Vuolukivi sisältää talkkia 35-75% eikä kovien silikaattien määrä saa ylittää 35% (esim. serpentiini ja amfiboli). Talkin lisäksi vuolukivet sisältävät muita mineraaleja, joita voivat olla erilaiset karbonaatit, kloriitit, amfibolit, serpentiinit, pyrokseenit, oliviini, oksidit ja sulfidit.

Kun tiedetään vuolukivessä talkin lisänä olevien muiden mineraalien määrä, voidaan se nimetä vuolukivilajien luokittelukäytännön mukaisesti.

Vuolukivilajien tarkempi luokittelu perustuu oksidien, kloriitin ja karbonaatin suhteisiin.
Tarkempi luokittelu perustuu oksidien, kloriitin ja karbonaatin suhteisiin. Jos kivessä on kovia silikaatteja (esim. serpentiini, oliviini, amfiboli) 5 % tai vähemmän, käytetään A-diagrammia ja mikäli kovien silikaattien osuus on 5-35 %, käytetään B-diagrammia. Kolmion kärjet tarkoittavat kloriitti-, oksidi- ja karbonaattimineraaleja. Mikäli kovien silikaattien määrä ylittää 5%, lisätään silikaatin nimi etuliitteeksi vuolukivilajin nimeen.

Nunnanlahden alueella sijaitsevalla vihreäkivivyöhykkeellä on useita eri vuolukivimassiiveja, joissa tutkimusten mukaan on lukuisia eri vuolukivilajeja. Jopa samassa esiintymässä voi esiintyä useita eri vuolukivilajeja erilaisine rakenteineen, jolloin kiven tuntemiseen, valintaan ja tuotteen rakentamiseen liittyvän ammattitaidon tarve korostuu.

Nunnanlahdessa sijaitsevalla vihreäkivivyöhykkeellä on useita vuolukivimassiiveja.
Nunnanlahdessa sijaitsevalla vihreäkivivyöhykkeellä on useita vuolukivimassiiveja, jotka näkyvät kartassa vaaleina alueina. Kuva GTK.
Nunnanlahden vihreäkivivyöhykkeeltä löytyy tutkitusti laaja kirjo erilaisia vuolukivilajeja.
Nunnanlahden vihreäkivivyöhykkeeltä löytyy tutkitusti laaja kirjo erilaisia vuolukivilajeja.

NunnaUunilla vuolukivilajien tutkimiseen ja tuntemiseen on panostettu vahvasti koko yrityksen toiminnan ajan. NunnaUuni-tulisijoissa käytetään Mammutti-vuolukiveä, joka on hyvin suuntautunutta magnesiittivuolukivilajia.

Lue lisää

Lähteenä käytetty: Huhta, Anne (2019) Vuolukivien monimuotoisuus: luokittelu ja lämpökäyttäytyminen. https://www.oulu.fi/resterr/jutut/A39_Huhta.pdf. Haettu: 22.3.2019.

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen