NunnaUunin tarina

Miten NunnaUuni syntyi?

NunnaUuni on perustettu aiemmin Lössän alueeksi kutsutulle vuolukiviesiintymälle Juuan Nunnanlahdessa. Siitä oli otettu kiveä jo yli 100 vuotta sitten, mutta toiminta tyrehtyi ensimmäisen maailmansodan aikana, kun kivitoimitukset rakennuksiin loppuivat. NunnaUunin perustajan, nykyisen hallituksen puheenjohtajan Juhani Lehikoisen isä ja isoisä työskentelivät aikanaan kaivoksella, ja Juhani itse kulki sen vierestä aina kouluun. Lössän avolouhos oli 1960-luvun alussa veden täyttämä ja täynnä ruutanoita, joita Juhani pyyti. Kaupallinen ura alkoi myymällä niitä kiviyhtiön miehille täkykaloiksi.

Kuunneltuaan lapsuutensa isänsä tarinoita vuolukiven sahaamisesta, ajatus vuolukiven työstämisestä elantonsa hankkimiseksi ei Juhania houkuttanut. Niinpä hän lähti nuorena tiedonjanoisena miehenä vuonna 1966 Helsinkiin opiskelemaan metallin työstöä konepajakouluun ja valmistui myöhemmin koneteknikoksi Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta. Vuonna 1975 Juhani pääsi töihin Nelekselle, jossa hän kartutti osaamistaan työnjohtajana ensin tehtaan palloventtiiliosastolla, sitten kunnossapidossa, laajennusinvestoinneissa ja valmistuslinjojen uudelleenjärjestelyissä. Juhani ei saanut kuitenkaan mielestään isän ja isoisän tarinoita Lössän alueesta, jossa oli parhaiten sahattavaa vuolukiveä. 

Kuvassa Nunnanlahden Uuni Oy:n perustajista Paavo Lehikoinen (vas) ja Juhani Lehikoinen (oik) sekä kokenut kivimies Aatu Miettinen valtauksella 1982 moottorisahalla tehdyn koesahauksen jälkeen. Tältä paikalta kyläläiset olivat lohkoneet uunin kiviänsä jo satoja vuosia aikaisemmin.

NunnaUunin tarina alkoi muotoutua vuonna 1978 Juhanin kuullessa, että Nunnanlahden vuolukivitoimintaa aletaan elvyttää uudelleen käyntiin. Hän alkoi nähdä ihmekivessä uusia mahdollisuuksia, joita voisi toteuttaa metalliteollisuudessa karttuneella osaamisellaan nykyaikaisia työstömenetelmiä hyödyntäen. Niinpä Juhani palasi Nunnanlahteen vuonna 1981 käytyään opettajaopiston ja aloitti työt metallityön opettajana Nurmeksen ammattikoulussa. Samana vuonna hän sai valtauksen Lössän alueelle. Koska vuolukiven työstökoneissa ei ollut vielä hyödynnetty nykyaikaisia työstömenetelmiä, piti tarvittavat koneet kehittää ensin itse. Nämä vuolukiven työstökoneet, timanttipyörösahat, rakennettiin oppilastyönä ammattikoulussa.

Juhani perusti Nunnanlahden Uuni Oy:n 5.8.1982 yhdessä Kalevi-veljensä sekä pitkän linjan uunimestareiden Paavo Lehikoisen ja Jouko Lehikoisen kanssa. Perustajat halusivat vaalia ja ylläpitää alueen maineikasta uunimestareiden vuolukivitulisijojen rakentamisosaamista sekä hyödyntää uusinta teknologiaa kivielementtien tehokkaaseen ja mittatarkkaan työstämiseen.

Uuden yrityksen toiminta lähti reippaasti käyntiin. Ensimmäisen vuoden aikana yritys työllisti jo 10 henkilöä. Se toi ensimmäisen tuotteensa, NunnaUuni-leivinuunin markkinoille jo tammikuussa vuonna 1983. Hyvin vetäville, varaaville ja paistaville NunnaUuni-vuolukivitulisijoille oli valtavasti kysyntää. Toiminta kasvoikin voimakkaasti öljykriisin jälkimainingeissa koko 1980-luvun. NunnaUunit opittiin nopeasti tuntemaan hyvätapaisina ja varmatoimisina tuotteina.

Vuonna 1985 aloitettiin useamman vuoden kestävä mittava investointiohjelma tehdashalleihin ja koneisiin. Vuonna 1986 alkoi puolestaan vientitoiminta, ensimmäisenä Saksan markkinoille. Tänä päivänä maahantuojat useassa Keski-Euroopan maassa myyvät NunnaUuneja jo toisessa polvessa.

Kivilajitutkimus ja innovaatiot tuotekehityksen perustana

1990-luvulla vuolukiveä alettiin tutkia tieteellisesti tutkijoiden toimesta. Nunnanlahden maaperässä esiintyy runsaasti eri vuolukivilajeja, jotka omaavat koostumukseltaan ja rakenteeltaan erilaisia ominaisuuksia. Siksi on tärkeää tunnistaa tulisijoihin sopiva vuolukivilaji ja käsitellä sitä oikein. Tutkimukset todistivat, että NunnaUunin kaivokselta saatava suuntautunut magnesiittivuolukivi kestää ja varaa parhaiten lämpöä. Tämä luonnonkivi nimettiin Mammutti-vuolukiveksi, joka toimii NunnaUunien tulipesien ylivertaisena raaka-aineena.

Nunnanlahden vihreäkivivyöhykkeellä on useita eri esiintymiä, joissa on useita eri vuolukivilajeja. Oikean kivityypin valinta ja siitä tuotteiden valmistaminen vaatii ammattitaitoa, jota on vaalittu ja kehitetty NunnaUunilla jo 40 vuotta.

1990-luvun lopulla yritys kehitti Kultaisen Tulen puhtaan kaasutuspalomenetelmän, joka takaa lähes päästöttömän palamisen. Varaavat takat uudistettiin Kultaisella Tulella, ja yritys oli ensimmäinen Suomessa, jolla oli puhtaan palamisen menetelmää hyödyntävät tulisijat. Päästörajoja Suomessa ei tuolloin vielä ollut, mutta Saksassa oli jo vaatimukset tulisijojen päästöille. Suomeen päästövaatimukset tulivat ekodirektiivin myötä vasta vuonna 2022.

2000-luvulla yritys eli voimakasta kasvun kautta ja sen liikevaihto oli suurimmillaan vuonna 2006. Samana vuonna tasavallan presidentti myönsi Nunnanlahden Uunille viennin kansainvälistymispalkinnon.

Nunnanlahden Uuni Oy sai vuoden 2005 Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinnon. Palkinnot jaettiin presidentinlinnassa 14.2.2006.

Tytäryhtiö NunnaUuni Oy perustettiin vuonna 2007 vastaamaan tuotteiden valmistuksesta, myynnistä ja markkinoinnista. Vuonna 2010 markkinoille tuotiin varaavat injektoritakat. jotka on suunniteltu erityisesti energiatehokkaiden kotien tarpeisiin.

Menestyksen kivijalat: Mammutti-vuolukivi, asiakkaat, osaavat työntekijät ja myyjät

2020-luvulla NunnaUunien kysyntä on kasvanut voimakkaasti energian hinnan nousun ja sisustusbuumin myötä.

Vuolukiveen tehty muotokuva Juhani Lehikoisesta, joka paljastettiin yrityksen 40-vuotisjuhlassa.

Tänä vuonna NunnaUunilla juhlistetaan yrityksen 40-vuotista taivalta sekä Juhani Lehikoisen yrittäjyyttä. Juhlavuoden kunniaksi leivinuunit uudistettiin tuomalla kuluttajille maailman ensimmäinen leivinuuni, joka varaavana tulisijana alittaa EcoDesign-päästörajat.

Hallituksen puheenjohtaja Juhani Lehikoinen ja toimitusjohtaja Johannes Uusitalo uuden Anna-leivinuunin äärellä tyytyväisinä työntekijöiden osaamisten tuloksesta.

Paikallisen vahvan vuolukivilajien tuntemuksen sekä kiven työstömenetelmien osaamisen ansiosta NunnaUunilla on voitu kehittää tuotteita entistä paremmin asiakkaille nautintoa tuottaviksi. Mammutti-vuolukivi, tyytyväiset asiakkaat, sitoutuneiden ja ammattitaitoisten työntekijöiden osaaminen sekä asiantuntevat myyjät ovat vahvoja kivijalkoja yrityksen menestykselle. NunnaUunilla panostetaan jatkossakin innovatiivisten tuotteiden kehittämiseen asiakkaille, tulisijaosaamisen perinteitä kunnioittaen.

Jälleenmyynti ja asennuspalvelu

Haluatko tutustua lähemmin NunnaUuni-mallistoon? Tarvitsetko apua asennuksessa? Tästä löydät sinua lähimmän jälleenmyyjän sekä asennuspalveluja tarjoavan yrityksen.

Löydä lähin jälleenmyyjä

Kysyttävää tuotteista?

Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme? Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin.

Ota yhteyttä

NunnaUuni Rahoitus

Osamaksulla NunnaUuni-takka kotiisi! Saat kuukauden korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Tutustu NunnaUuni Rahoitukseen